trabzon
trabzon
Dil
YÖRESEL LEZZETLER
Vakfıkebir ekmeği, Akçaabat köftesi, kuymak, laz böreği, burma, hamsiköy sütlacı, hamsili pilav, helva, TrabzonPidesi, lahana çorbası, kara lahana dolması, minzi, tereyağı, mısır ekmeği, kaygana...
FINDIK
Türkiye, Dünya fındık üretiminde ilk sırada yer alır. Dünya fındık üretiminin %62-65 kadarını karşılar. Türkiye‘de de fındığın %80‘i Karadeniz‘de Trabzon ile birlikte Ordu ve Giresun‘dan sağlanır.
TRABZON HASIRI
Trabzon 20.yy başlarında Kafkaslardan gelen ve eski zamanlarda can koruma amaçlı zırhların yapımında kullanılan hasır örgü tekniğinin takıya dönüştüğü çıkış noktadır.
HAYVANCILIK
İlimizde hayvancılık daha çok süt ve süt mamüllerinin üretimine yönelik yapılmaktadır.
KEMENÇE
Farsça kökenli bir kelime olan kemençe aynı dildeki keman, (yay, kavis) kelimesi ve küçültme eki çe'nin bir araya gelmesinden oluşur ve yayla çalınan küçük saz anlamını taşır.Karadeniz kemençesi Doğu Karadeniz Bölgesi dışında Yunanistan ve diğer ülkelere göç etmiş olan Karadeniz kökenli mübadil Rumlar tarafından da halen yaşatılmaktadır. Ayrıca Trabzon ve çevresinden göç eden Ermenilerin de bu sazı kullandıkları bilinmektedir.Kemençenin gövdesi dut, karadut, akçaağaç ardıç, ladin veya erik ağacından tamamen elde oyularak tip ve özelliklerine göre 3-15 gün içerisinde yapılmaktadır. Özellikle şehrimizde Akyazı, Vakfıkebir, Akçaabat, Tonya, Maçka, Sürmene'de süreklilik arzeden kemençe yapımcılığı genellikle babadan oğula geçmekte ve yapımcılar hiçbir resmi eğitim kurumunun formasyonundan geçmemektedirler.
BAKIRCILIK
Bölgedeki zengin bakır yataklarından elde edilen bakır, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin en önemli ticaret ve kültür şehri olan Trabzon atölyelerinde işlenmiştir.Trabzon'daki atölyeler, bakırcılık sanatını günümüze kadar canlı bir şekilde devam ettirmişlerdir..
Geçmişte olduğu gibi günümüz Trabzon'unda da yetişen; resim, fotoğraf, müzik, karikatür, şiir, roman, öykü vb. sanat ve edebiyat dallarında ulusal ve uluslararası düzeyde ün kazanmış çok sayıda sanatçı bulunmaktadır. Trabzon, sanatı ve sanatkârlarıyla ünlü bir kenttir. Sanatın değişik alanlarında adını sayamayacağımız kadar çok sanatçı yetiştiren Trabzon‘da her yıl düzenli olarak çok sayıda kültür sanat etkinliği, festivaller düzenlenmektedir.
BALIKÇILIK
Trabzon ülkemizin balıkçılık sektöründe önemli bir potansiyele sahiptir. Ülkemizin balık üretiminin % 20’ si Trabzon’da elde edilmektedir.
TURİZM
Uzungöl, Sümela Manastırı, Ayasofya Müzesi, Atatürk Köşkü, Vazelon manastırı, Santa Harabeleri, Memişoğlu konağı, Nemlizade konağı, Ortahisar Evleri, Akçaabat Orta Mahalle Evleri,, Gülbahar Hatun Camii, mağaralar, eşsiz doğası, yaylaları, her türlü turizm aktivitesine uygun tesisler...
Çalışkan, fedakar, doğal, yürekli karadeniz kadını..
LAZUT(MISIR)
MİMOZA
KARAYEMİŞ
GARA
LASTİK
TRABZON
HURMASI
MUŞMULA
KARA
LAHANA
LİGARBA
HANİFTA
HORON
GÜĞÜM
SÜRMENE
BIÇAĞI
KEŞAN