haber
GURURUMUZ - KALANDAR SOĞUĞU -
GURURUMUZ - KALANDAR SOĞUĞU - - 28.09.2016


Yönetmenliğini Mustafa Kara'nın üstlendiği "Kalandar Soğuğu" filmi Türkiye'nin Oscar adayı olarak seçildi.

Sanatsal Etkinlikler Komisyonu'ndan yapılan açıklamaya göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile sinema alanındaki meslek örgütlerinin temsilcilerinden oluşan 17 kişilik seçici kurul, Amerika'da yapılacak 89. Akademi Ödülleri'nde (Oscar) En İyi Yabancı Film Dalı'nda Türkiye adayını belirledi.

Başvuran 9 filmin değerlendirildiği kurulda, Mustafa Kara'nın "Kalandar Soğuğu" filmi Oscar adayı oldu.


 

*****

KALANDAR SOĞUĞU FİLMİ / ARŞİV HABER

 

Trabzon’da çekimleri yaklaşık 1,5 yılda bitirilen ve 5 ayrı film festivalinden 12 ödül alan ‘Kalandar Soğuğu’ adlı film Dağ köyünde yaşayan bir ailenin hikayesini anlatıyor. Film Trabzon’un doğasını yansıtmak için 4 ayrı mevsimde tamamlandı.

Trabzon’da dağ köyünde yaşayan bir ailenin hikayesini anlatan ve yönetmenliğini Mustafa Kara’nın yaptığı ‘Kalandar Soğuğu’ adlı filmin ekibinin yüzde 90’ı da Trabzonlu.

Filmin hazırlığı 2010 yılında başlarken çekimler ise 2014 yılının sonlarından son buldu Filmin yönetmeni Mustafa Kara, “Kalandar Soğuğu Karadeniz’in dağ köyünde yaşayan bir ailenin hayata tutunma hikayesini anlatıyor. Dramatik film anlatmaya çalışırken bir taraftan kendimde Trabzonlu Karadenizli olmamdan mütevellit bölge insanının atmosferini anlatacak bir hikayeyi ortaya koyduk. Hem öykünün dramatik kurgusu nedeniyle, hem de Karadeniz’in doğasını yansıtmak üzere 4 mevsimde çekimleri yaptık.

Filmi 2012’de başlayıp 2014’ün baharında her mevsim Trabzon’a gelerek tamamladık. Film için Trabzon’a 4 kez set kurduk. Film Trabzon’un Maçka’nın bir kaç dağ köyü, yayla mera ve şehir merkezi ile Artvin bölgesi arasında geçiyor.

Püpüler sinema, komedi sineması ya da sanat sineması dediğimiz alanda ayrım yapacak olursak, biraz daha insanın kadim hikayesini anlatan bir öykünün peşinde bizim filmimiz. Filmimiz dünyanın en önemli seçkin festivallerinden Tokyo Film Festivalinde en iyi yönetmen en iyi film ödülünü aldı. Bu festivallere başvurmak seçilmek oldukça zor. Dümyadan 3-4 bin film başvuruyor. Onlarda seçileceksiniz” dedi.

Fransa’da, Antalya’da, İstanbul ve Hollanda’da ki uluslararası film festivallerinden, “En iyi kadın oyuncu, görüntü, en iyi müzik, en iyi yönetmen, kurgu ve erkek” ödüllerini ala film bundan sonra 7-8 festivalde de yarışacak.

Kara, “Film dünyada özellikle sanat sineması dediğimiz alanda çok konuşulan ve bilinen film oldu. 2015 Ekimden beri. Çok önemli sinema televizyonları, sinema yazarları yazdı. Türkiye’de gösterime girerken Karadeniz’i önemsedik. Festivallerde sanat dünyasında çok önemli yer edinir. Umarım bölgemiz izleyicisi ile de buluşur” dedi.


Bu haber 5417 kez okundu
Yapımcılığını Ntc Medya’nın üstlendiği, yönetmenliğini Cem Tabak’ın yaptığı Seni Seven Ölsün Sinema Filminde...
Karadeniz'de onlarca HES ile derelerimiz kururken, canlı yaşamı yok edilirken, madenle cennet bahçeleri talan edilirken...
Yalı Mahallesi'nin isminin eski ismi olan Faroz Mahallesi olarak değiştirilmesiyle ilgili imzalı halk oylaması süreci başladı.
“Kalandaris kulandaris Erkek uşak dişi buzak Ver Allah ver Dolsun bucak”
Gazeteci ve yazar Uğur Biryol'un Kazım Koyuncu'nun aramızdan ayrılışının 10. yılında hazırladığı Kazım'ın Sevdası isimli kitap çalışması ile ilgili imza günü ve söyleşi için Trabzon'a geliyor. Vokal Kitabevi ve Kafe'de Kazım'ı sevenlerle buluşmaya hazırlanan Biryol, bu süreçte kitabın oluşumun sürecini ve Kazım'ı anlatacak... Etkinlik 27 Aralık Pazar günü saat 18.30'da gerçekleştirilecek.
Danıştay, Tema Vakfı tarafından ’Yeşil Yol Projesi’ni de kapsayan Karadeniz Bölgesi’ndeki 6 ilin ’Çevre Düzeni Planı’ için açılan davada ’yürütmeyi durdurma’ kararı verdi.
SAYFA
<<1 - 2 - 3 - 4 - 5>>